dimecres, 7 de gener del 2009

Ens entrevisten!


Ei, poble de Sant Andreu de Palomar!!

Acaba de sortir L'EIXIDA, el butlletí mensual popular, i a la contraportada fan una entrevista a en Saül, com a membre de la Bastonera!!!

Aquí podeu trobar el butlletí!

Amunt la bastonera!!


En Saül, membre de la Bastonera de Sant Andreu ens parla de la nova colla del poble.



-Com va sorgir la idea d’una colla bastonera?
Un grup de gent estàvem xerrant un dia i vam comentar que a Sant Andreu, a part dels Diables, faltava una colla de cultura popular que fes teixit social, que sortís de la base i que servís per estendre la cultura catalana pel poble i arreu. Com que de colla bastonera no n´hi havia cap, i és una expressió cultural animada, alegre i fàcil de vestir de forma reivindicativa, ens vam animar.

-Qui formeu part de la colla?
La Bastonera agrupa una sèrie de bastoneres i bastoners i una sèrie de gralleres. Algunes persones fan les dues coses. Hi ha quatre gralleres i unes 13- 14 bastoneres. Hi ha gent de Sant Andreu, de la Sagrera, del Congrés, d´Horta, de Gràcia, de l´Eixample. Hi ha una noia que ve de Lleida. Fins i tot hi tenim un andalús. Però ens uneix el fet que totes passem una part de la nostra vida a Sant Andreu de Palomar. Bé perquè hi vivim, bé perquè hi militem, bé perquè hi tenim les amistats...

-D’on heu tret els coneixements per començar?
Al principi, ens vam plantejar anar a veure com ho feien altres colles i així anar aprenent a picar o mirar de “copiar” algun ball. Però llavors van arribar a la colla un parell de persones que ja havien ballat abans en altres colles i ens van estar ensenyant. Una d´aquestes persones va plegar, però l´altra ha continuat inventant balls nous per la colla. I en l´última assemblea es va constituir una comissió anomenada “Comissió de balls nous” que s´encarregarà d´anar creant nous balls i d´anar buscant músiques adients.

-Rebeu o cerqueu algun tipus de suport institucional?
No en rebem cap. Ni el volem tampoc! Creiem en l´autogestió i l´auto-organització. Treballem de forma horitzontal, sense parcel·les de poder. Ens regim per l´Assemblea de la Bastonera. De fet, la última informació que ens ha arribat és que en un ple del districte, el grup del PSC ens ha posat com a exemple de les seves polítiques en favor de la cultura popular. Venien a dir que fan les coses tant bé que no paren de sorgir colles de cultura popular al poble, com la Bastonera. I això no és pas cert! Ni l´ajuntament ni cap altre organisme de l´estat ens ha ajudat a res. De fet, ni han contactat amb nosaltres. I com ja he dit abans, tampoc ho volem ni ho necessitem!

-Quantes actuacions porteu fins ara?
Portem molt poc temps ballant; ens vam estrenar el dia 29 de novembre durant la Festa Major del nostre poble: Sant Andreu de Palomar. En el marc del Dia de l´Agrupament Escolta i Guia Flor de Neu vam fer un taller de ball de bastons i vam actuar per primer cop en públic. El mateix dia vam actuar a la Bicifarra que organitzen les Festes Alternatives i en l´Esclat (la trobada de colles de cultura popular) que organitza la Festa Major Oficial.
Al mateix vespre vam ballaral concert que organitzava la Festa Major Reivindicativa. El cap de setmana següent vam actuar a la Matinal de Cultura Popular que organitza la Festa Major Reivindicativa i al vespre vam ballar al concert de cantautors, organitzat també per la FMR. El següent cap de setmana vam actuar a la inauguració del Centre Social Ocupat La Gordíssima i en la marató de TV3, la seva.


-Quina ha estat l’actuació més sonada fins ara?
Va ser aquesta última. Durant la celebració de la marató vam sortir a ballar amb unes samarretes a sobre de la camisa blanca del nostre uniforme. En aquestes samarretes es demanava l´absolució per en Jona i la llibertat per en Franki dos joves represaliats per la in-justícia i el poder de l´Estat.
Amb aquesta acció volíem aprofitar el nombrós públic que assistia al partit dels famosos que es va jugar al camp de la UE Sant Andreu per donar a conèixer i denunciar la situació que pateixen aquests dos joves, pel sol fet de lluitar en favor d’una societat més justa i sense classes. En Jona, veí de l´Eixample, està a l´espera de judici, per assistir a una manifestació contra l´especulació. Li demanen 8 anys de presó. En Franki, veí de Terrassa, ha estat condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó, acusat d’haver enretirat una bandera espanyola del balcó de l´ajuntament de Terrassa (PSC). Ara mateix està en un règim de tercer grau, que l´obliga a dormir a la presó.

-On se us pot trobar?
La Bastonera queda per assajar els dimecres de 20:30h a 22h al local de Diables (C/Ramón Batlle, 9). També podeu consultar el nostre blog: www. labastoneradesantandreu. blogspot.com i el nostre correu és: labastonera@gmail.com.

-I la propera actuació està prevista?
Tenim dues actuacions previstes, l’una el dia 10 de gener, els Diables d´Horta ens han convidat a ballar per celebrar el seu segon aniversari. I l’altre el dia 24 de gener, l’Esquerra Independentista del Barcelonès ens ha convidat a ballar en una trobada de colles de cultura popular, en homenatge als lluitadors antifeixistes durant la commemoració del 70è aniversari de l´entrada de les tropes feixistes a la ciutat de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cartell que ho va començar tot

Cartell que ho va començar tot
Primer cartell de la colla

Cartell provisional de la Bastonera de St. Andreu

Cartell provisional de la Bastonera de St. Andreu
Segon cartell de la colla